- Δουσίκου, μονή
- Ονομάζεται και μονή των Μεγάλων Πυλών. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Πίνδου (νομός Τρικάλων). Ιδρύθηκε το 1522 από τον μητροπολίτη Λαρίσης, Βησσαρίωνα, αλλά ο ναός ξαναχτίστηκε το 1544 με μεγαλύτερες διαστάσεις από τον ανιψιό του Βησσαρίωνα, μητροπολίτη Λαρίσης, Νεόφυτο. Σύμφωνα με την επιγραφή, ο ναός τοιχογραφήθηκε τον Νοέμβριο του 1557. Ο τύπος του ναού και η τοιχογραφική του διακόσμηση φανερώνουν την καλλιτεχνική επιρροή του Αγίου Όρους. Η εκκλησία είναι τρίκογχη, αθωνικού τύπου και οι τοιχογραφίες, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, φιλοτεχνήθηκαν από τους ζωγράφους της Κρητικής σχολής που εργάζονταν στα μοναστήρια του Άθω. Ο ανώνυμος ζωγράφος των τοιχογραφιών πρέπει να ήταν επικεφαλής της ίδιας ομάδας Κρητικών που ζωγράφισε το καθολικό της μονής Μεταμόρφωσης στα Μετέωρα (1552), όπου θεωρείται ότι έλαβε μέρος και ο Θεοφάνης Στρελίτζας. Το τέμπλο, ξυλόγλυπτο έργο που έχει επιχρυσωθεί, φέρει εικόνες του ζωγράφου Δροσινού. Τα χειρόγραφα μεταφέρθεηκαν τον 19ο αι. στην Εθνική βιβλιοθήκη της Aθήνας.
Η μονή Δουσίκου στην Πίνδο, που ιδρύθηκε το 1522, διατηρεί τον φρουριακό χαρακτήρα της.
Μία γραφική γέφυρα από την εποχή της τουρκοκρατίας δεσπόζει με το χαρακτηριστικό τόξο της στο φυσικό περιβάλλον κοντά στη μονή Δουσίκου.
Οι τοιχογραφίες του 1557, που στολίζουν το καθολικό της μονής Δουσίκου, είναι έργα Κρητικών ζωγράφων, οι οποίοι κυριαρχούν τον 16o αι. στη θρησκευτική ζωγραφική στις ελληνικές χώρες.
Dictionary of Greek. 2013.